top of page

Veszprém város kulturális, művészeti értékeinek megőrzését, gyarapítását szolgáló készségfejlesztő foglalkozások gyerekeknek a Design eszközrendszerével

DSC_2184_edited_edited.jpg

Design és Egészség Modell Egyesület sikeresen pályázott a VEB2023 által kiírt Kulturális és Művészeti Projektek támogatását szolgáló Veszprém város kulturális, művészeti értékeinek megőrzését, gyarapítását szolgáló készségfejlesztő foglalkozások gyerekeknek a Design eszközrendszerével  címmel. A projekt elsődleges célja a design iránt érdeklődő gyerekek közösségének létrehozása.

DSC_2425.jpg

További cél a helyi építészeti és iparművészeti értékek megismerése, gazdagítása és újragondolása a tematikus alkotási folyamatok megtervezésével, amelyen keresztül a különböző szegmensek együttműködésére nyílik lehetőség. Fontos szempont, hogy a workshopok alkalmával funkcióját tekintve a tágabb közösség számára is használható és értéket jelentő alkotások készüljenek el.

A szeptember és október hónapokban tartott három workshop témáinak konkrét feladatait egy fiatal dizájnerekből álló csapat készítette el a gyerekekkel. Ők a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Budapesti Metropolitan egyetem jelenlegi és már végzett hallgatói, akik a foglalkozásokon saját tervezői munkásságukat is bemutatják, így a gyerekek az aktuális dizájntrendekkel is megismerkedhetnek.

DSC_2149.jpg

A gyerekfoglalkoztató programokat minden esetben egy szakmai műhelyfoglalkozás előzte meg. Ennek célja, hogy megtaláljuk Veszprém kultúrtörténetének izgalmas és feldolgozható pontjait, illetve a jövőbeli együttműködési lehetőségeket építsünk ki a résztvevőkkel és az általuk képviselt intézményekkel. Ily módon értékes és építő gondolatokkal gazdagodtunk a Veszprém Megyei Honismereti Egyesülettől, az  Eötvös Károly Megyei Könyvtár, a Polgármesteri Hivatal, többi helyi iskola és a régió fiataljaiból álló Neue Hütte Innovatív Ügynökség részvételével.

A három foglalkozás első alkalmán Verancsics Faustus, egykori várkapitány kalandos élettörténetének izgalmas találmányait vettük sorra. A második rendezvényen a veszprémi kékfestő hagyományok, míg az utolsó alkalmon a város egykori papírmíves és könyvkötő műhelyek fennmaradt értékei inspirálták az alkotói munkát.

Kontakt

bottom of page